Genel

Türkiye’ye ‘acil soruşturma’ çağrısı yapıldı

Türkiye’ye ‘acil soruşturma’ çağrısı yapıldı İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’yi son dönemde yaşanan insan kaçırma olaylarına ilişkin acil soruşturma yapmaya çağırdı. Türkiye’ye ‘acil soruşturma’ çağrısı yapıldı detaylar haberimizde…

Türkiye’ye ‘acil soruşturma’ çağrısı yapıldı

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ankara’yı, son aylardaki insan kaçırma olayları karşısında harekete geçmeye çağırdı. Örgüt, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e gönderdiği mektupta, Ankara’da 2017 yılı Mart ayından bu yana en az dört kişinin ortadan kaybolması olayıyla ilgili olarak acilen etkin bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

‘Görgü tanıkları önünde meydana geldi’

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye sorumlusu Emma Sinclair-Webb, ”Bildiğimiz kadarıyla şimdiye kadar etkili bir soruşturma yapılmadı” dedi. Sinclair-Webb, şöyle konuştu:

”İncelemelerimize göre bu kaçırılma olayları görgü tanıkları önünde, gündüz vakti meydana geldi. Soruşturulması gereken çok sayıda kanıt mevcut. Haziran ayındaki son adam kaçırma olayıyla ilgili güvenlik kameralarına yansıyan görüntüler var. Bir erkek, 8 yaşındaki oğlunun ve civardaki dükkan sahiplerinin önünde kaçırılmış. Soruşturma yapılmaması için hiçbir bahane üretilemez.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, işin içinde devletin de olduğuna dair şüphelerini gündeme getirdiğini belirtirken kaçırılan kişilerin, darbe girişimi sonrası işlerinden uzaklaştırılan kişiler olduğu iddia ediliyor. Amerika’nın Sesi’nin haberinde bu kişilerin kaçırılma şekillerinin birbirine benzediği ve tüm vaka’larda maskeli kişilerin siyah bir Volkswagen minibüs kullandığı bilgisine yer veriliyor.

‘Daha uzun süre sorgulamak için başvuruluyor’ iddiası

İnsan Hakları İzleme Örgütü, adam kaçırma olaylarına ”Bunun, insanları daha uzun süre sorgulamak için başvurulan bir yöntem olduğunu varsayıyoruz” diye eleştirirken Sinclair-Webb, adam kaçırmanın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına göre, ortadan kaybolan insanların ailelerine işkence yapmak anlamına geldiğini söylüyor.

İzleme Örgütü, dört vakaya atıfta bulunuyor ve beşinci vakayı da soruşturduğunu duyuruyor. Örgüte göre bu sayı daha yüksek olabilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ankara’da Mart 2017’den beri Ankara’da en az dört kişinin kaçırılmasıyla ilgili acil soruşturma açılması çağrısı yaptı. Örgüt, üçü KHK ile ihraç edilen bu kişiler için Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e mektup gönderdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica