Sağlık

Bayramda kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat

Bayramda kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat Kurban Bayramı ile birlikte sofralar bezenecek, kırmızı et ve tatlı tüketimi artacak. Uzmanlar uyarıyor, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişiklikler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunanlar bayramda daha dikkatli olmalıyız. Bayramda kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat detaylar haberimizde…

Bayramda kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat

Kırmızı et üç öğünde de sofraya gelecek. Uzmanlar bayramda değişen beslenme alışkanlıkları noktasında vatandaşları uyarıyor.

Dr. Arazi Tıp Merkezi Diyetisyeni Bilge Yavuz yaptığı uyarıda, “Bayram geleneklerimizden olan şeker, tatlı ve şerbetli içeceklere ilave olarak kırmızı et tüketimi de artmakta. Bu dönemde yüksek risk gurubu taşıyan, kronik hastalıklara sahip bireylerin beslenmelerine ayrıca özen göstermeleri gerekiyor. Hamile, emzikli ve yaşlılar porsiyonlarını tüketimlerine, besin seçimlerine ve besin guruplarının birbirleri içinde dengeli olarak dağılmış olmasına özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Geleneklerimizde ikramı geri çevirmek pek hoş karşılanmaz ama özellikle tatlılar noktasında seçici olunmalı. Et mutlaka tüketilecek ama pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir.

Pişirme yöntemlerine ilişkin de bilgi veren Bilge Yavuz, “Izgara, buharda ve haşlama bunları tercih etmeliyiz. Kavurma ve kızartmada yüksek ısılarda besin kayıpları olabildiği için buna dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.

Dr. Arazi Tıp Merkezi Diyetisyeni Bilge Yavuz, uyarılarını şu şekilde sıraladı:

Meyve suları yerine şekersiz Türk kahveleri…

“Bayramda her ikram edilen tatlıyı kabul etmemiz gerekiyor. Bunların içinden meyveli sütlü daha kalorisi düşük olanlar tercih edilmeli. Sıvı tüketiminde gram başına 30 mililitre olacak şekilde meyve suları yerine şekersiz Türk kahveleri şekersiz kompostolar bitki çayları ayran tüketebiliriz.

Etlerle beraber sebzeleri pişirebiliriz…

Etler E ve C vitamini içermezler. Etler zengin demir kaynaklarıdır. Et gruplarıyla beraber C vitamini içeriği yüksek besinleri tüketmek demir emilimi arttırıyor. Bu yüzden etlerle beraber sebzeleri pişirebiliriz. Etlerle beraber bol limonlu salatalar tüketilebilir. Pirinç pilavı yerine buğday, esmer pirinç, bulgur tercih edebiliriz. Meyve sularının yerine şekersiz kompostolar, ayranlar, cacıklar tüketilebilir.

Soğuk ortamda bir gün bekletilmeli…

Etler kesildikten sonra rigom katılığı olur pişirmede güçlük, sindirimde zorluk meydana gelir. Etler kesildikten sonra hemen tüketilmemeli.  Soğuk ortamda bir gün bekletilmeli daha sonra tüketimi yapılmalı mide rahatsızlığı olanlarda daha dikkatli olmalı.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica