Siyaset

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Baldur işçilerinin grev çadırına konuk oldu

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Baldur işçilerinin grev çadırına konuk oldu … Akdeniz, “Baldur işçileri aynı zamanda partimizin de göz ağrısıdır. 19 yıllık AKP iktidarı döneminde 200 bin işçinin grevi yasaklandı. Bu iktidar grev, toplu sözleşme tanımıyor” dedi. detaylar haberimizde…

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Baldur işçilerinin grev çadırına konuk oldu

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, grevlerinde 130. günü geride bırakan ve 1 Mayıs’ı grev çadırında karşılayan Baldur işçileri ile çevrimiçi ortamda buluştu.

Ercüment Akdeniz Baldur işçileri ile canlı yayında buluştu

2021 1 Mayıs’ı “Sen neredeysen orada 1 Mayıs” şiarıyla devam ediyor. İşçi ve emekçiler 1 Mayıs taleplerini, iktidarın pandemi bahaneli yasaklarını rağmen gerçekleştiriyor. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de Baldur işçilerinin grev çadırına çevrimiçi yayında konuk oldu

1 Mayıs’ı Baldur’da grev çadırında karşılayan Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, grevdeki işçilerden Erkan Kaya, Soner Aygül ve Suat Bakinbarın, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile sohbet etti.

“GENEL GREV GENEL DİRENİŞLE BU SALTANATTAN HEP BERABER KURTULALIM”

Ercüment Akdeniz şöyle konuştu: “Baldur işçisi kardeşler, 1 Mayıs’ınız kutlu olsun. 1 Mayıs yasak dinlemiyor, bunu hafta boyunca gösterdik göstermeye de devam ediyoruz” diyerek başlayan Akdeniz, bulundukları her yerde 1 Mayıs’ı kutladıklarını ifade etti. 2020 yılının ağır koşullar altında geçtiğini söyleyen Akdeniz, Baldur işçilerinin yol gösterici olduğunu söyledi. Sömürüye karşı genel grev, genel direniş çağrısı yapan Akdeniz, “Hem ekonomik krizin, hem de pandeminin yükü sermaye tarafından işçilerin üzerine yıkıldı. Hastanelerde ölmek serbest ama hak talep etmek, itiraz etmek yasak hala geldi. İşçilerin ücretleri kısıtlanıyor, işçiler Kovid ölümleriyle burun buruna çalışıyor ama hak istemek, greve çıkmak yasak hale geliyor. Baldur işçileri 2020 yılı biterken Türkiye işçi sınıfının göz ağrısı olmuştur. Baldur işçileri aynı zamanda partimizin de göz ağrısıdır. 19 yıllık AKP iktidarı döneminde 200 bin işçinin grevi yasaklandı. Bu iktidar grev, toplu sözleşme tanımıyor. Sermayeye kırmızı halılar seriyor, işçilere gelince üç maymunu oynuyor. Bütün yasaklara, baskılara, anti demokratik uygulamalara rağmen hayır grev yapılabilir dediği için Baldur işçilerini selamlıyoruz. ‘Pandemide greve çıkılmaz’ fikrini de Baldur işçileri yıkıp geçti. Her yerde bu grevi anlatıyoruz. Bu grev Türkiye işçi sınıfının nasıl bir yol izlemesi gerektiğini gösteriyor, sendikalara rota çiziyor. Biat etmekle, susmakla, sadece seçimleri beklemekle hak alınmıyor. Dolayısıyla işçi sınıfının, emekçilerin, sendikaların genel grev yapması gerekiyor. İşçi sınıfının halkla beraber genel grev, genel direnişi göstermesi gerekiyor ki bu sömürü saltanatından hep beraber kurtulalım” dedi.

“BALDUR İŞÇİLERİ KAZANACAK, BİZ KAZANACAĞIZ”

Baldur işçilerinin mutlaka kazanacağını belirten Akdeniz, “Gerçekleştirdiğiniz grevde işveren tarafı İspanyol, İspanya’da bir şirket. Pandemiyi fırsata çevireceğiz diyen AKP Hükümeti, ‘Yerli ve milli’ işçiler diyerek işçi sınıfının fedakarlık yapmasını söylüyor. Biz diyoruz ki, işçilerin dini, dili, ırkı olmaz. 1 Mayıs’ın ruhu da budur. Bugün 1 Mayıs günü bütün alanlarda, birbirlerini tanımayan, dilini bilmeyen, birbirlerini hiç görmemiş işçiler aynı ideal için, ekmek davası için, bu kapitalist barbar düzenden kurtulmak için aynı coşkuyu yaşadı. Yerli demeden, yabancı demeden bütün sermaye patronları bu grevi bozmaya çalışıyor. Onların birliği varsa, onların bu dayanışması varsa işçi sınıfı da onları katlayan bir birlik, mücadele ve dayanışma göstermeli. Bugüne kadar Baldur grevi etrafında bunun iyi örnekleri verildi ama yetmez. Bunu daha da güçlendireceğiz hep birlikte. Bu dayanışma ve 1 Mayıs ruhuyla muhakkak Baldur işçileri kazanacak, biz kazanacağız” ifadelerini kullandı.

“DAYANIŞMAYLA BU GREVİ KAZANACAĞIZ”

Akdeniz’in ardından konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Genel Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Gerek kendisinin ziyaretleri, gerek örgütteki arkadaşların sık sık bize dayanışma desteğinde bulunması, bugün de 1 Mayıs günü bizimle birlikte olması bizim için çok değerli” diyerek sözlerine başladı. İki yıldır 1 Mayıs’ı coşkuyla kutlayamadıklarını belirten Aydın, “Ama bu yıl geçtiğimiz yıl gibi fabrikalarda, işyerlerinde, tezgah başlarında, sosyal medyada önemli etkinlikler gerçekleştirdik, duygularımızı paylaştık. Tabi bu yıl bizim açımızdan önemli bir 1 Mayıs. 114 işçinin örgütlenip sendika talebine karşı işverenin katı tutumuna karşı 130 gündür grevdeyiz. Aslında 6,5 aydır da direnişteyiz. Grevci arkadaşlarımızla birlikte bu yıl 1 Mayıs’ı grev çadırında kutlamamız bizim açımızdan önemli. Genel Başkanın da ifade ettiği gibi, mutlaka dayanışmayla bu grevi kazanacağız. Bu pandemi koşullarında yasal olan tek grev. Türkiye işçi sınıfının gözü kulağı da burada. Gerek siyasi partiler, gerek sendikalar önemli destek sundular bugüne kadar. 130 gündür karda, kışta, yağmurda önemli bir mücadele verdik. Bundan sonra da bu sıcaklarda mücadelemiz sürecek. Baldur’daki arkadaşlarımız Türkiye işçi sınıfına aslında yol gösteriyorlar. Baldur’da grevci arkadaşların sesine ses oldunuz. 1 Mayıs’ımız kutlu olsun” dedi.

Aydın’ın ardından grevci Baldur işçileri de 1 Mayıs mesajlarını iletti.

Yayının video hali: 
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica