Genel

Taksim’de Bombalı Saldırı: 6 ölü, 81 yaralı!

Taksim’de Bombalı Saldırı: 6 ölü, 81 yaralı!

Taksim’deki saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. RTÜK, yayın yasağı getirdi – akarhaber

İstiklal Caddesi’nde saldırı meydana geldi. Yapılan açıklamalara göre, 6 kişi hayatını kaybetti, 2’si ağır 81 kişi yaralandı. 39 kişi ise tedavilerinin ardından taburcu oldu.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde patlama meydana geldi. Taksim’de İstiklal Caddesi üzerinde meydana gelen saldırı sonrası bölgeye çok sayıda sağlık, emniyet ve itfaiye ekibi sevk edildi. Taksim’e doğru hareket eden ekiplere ilişkin videolar sosyal medyada paylaşılırken, cadde de polisler tarafından boşaltıldı.

OLAY YERİ İNCELEMESİ BİTTİ; TEMİZLİK YAPILDI

Yaya trafiğine kapatılan İstiklal Caddesi’nde patlamanın yaşandığı bölgede polis ekiplerinin olay yeri incelemesi tamamlandı. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi ekipleri bölgede temizlik çalışması yaptı.

Yeni Şafak muhabiri Burak Doğan, patlama anına ilişkin video paylaştı.

PATLAMANIN NEDENİ BİLİNMİYOR

DHA’nın aktardığına göre emniyet güçleri bölgede güvenlik çemberi oluşturdu. Patlamanın nedeni henüz bilinmiyor.

VALİ ALİ YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, patlamaya ilişkin açıklama yaptı ve “Can kaybı ve yaralılarımız bulunmaktadır” dedi. Vali Yerlikaya, yayımladığı sosyal medya mesajında ilk belirlemelere göre 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 38 kişinin de yaralandığını, yaralıların hastanelere kaldırıldığını belirtti.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildiğini açıkladı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Beyoğlu’nda meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma başlatılarak 5 savcı görevlendirilirken, Sulh Ceza Hakimliğince yayın yasağı getirildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamalarda şunlara yer verildi:

“Bugün İstiklal Caddesi meydanında gelen patlama nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından soruşturma başlatılmış olup 5 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir.

Ayrıca İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından patlama olayı ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verilmiştir.”

SAVCILIKTAN YETKİ KISITLAMA TALEBİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Bürosu İstanbul 10 Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptığı başvuruda patlamaya ilişkin şüphelilerin ve şüpheli avukatlarının yetkililerinin kısıtlanmasını istedi.

Mahkeme soruşturma taraflarının soruşturma dosyasını incelemelerinin ve örnek almalarının soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebileceğini belirterek şüpheli, şüpheli müdafileri ve diğer soruşturma sujelerinin yetkilerinin kısıtlanmasına karar verdi.

ŞİŞHANE’DE SİLAH SESLERİ DUYULDU

Halk TV’nin aktardığına göre patlama sonrası Şişhane tarafında silah sesleri duyuldu. Polisin bir kişiyi vurduğu iddia edildi. 50-60 el ateş açıldığı öğrenilirken, çevredeki yurttaşlar kaçtı ve dükkanlara sığındı.

‘POLİSLER ATEŞ ETTİ, 1 DAKİKA SÜRDÜ’

halktv.com.tr’ye bilgi veren esnaf, olay anını şöyle anlattı:

“Az önce şu aşağıda 100’e yakın silah sesi duyuldu. Polisler üst üste ateş etti. Kime ateş ettiler bilmiyoruz. 50 60 elden fazla duydum. 1 dakika kadar sürdü.”

POLİS YETKİLİLERİ: ÇATIŞMA YOK, HAVAYA ATEŞ AÇILDI

Konuya ilişkin halktv.com.tr‘ye bilgi veren polis yetkilileri, çatışma olmadığını bazı polislerin havaya panik esnasında ateş açtığını söyledi.

BİR SORUŞTURMA DA SOSYAL MEDYAYA

Patlama anı ve sonrasında yaşananlar ise birçok kişi tarafından sosyal medyadan paylaşıldı. Paylaşımların ardından harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu sosyal medya hesaplarından yapılan olumsuz haberler ve paylaşımlara yönelik soruşturma başlatıldı.

ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İstiklal Caddesi’ndeki patlamaya ilişkin ilk açıklama geldi.

Erdoğan, “Bu kalleş saldırının failini ve arkasındakileri ortaya çıkarmak için çalışıyoruz, Türkiye’yi terörle teslim alma hedefi amacına ulaşamayacaktır” dedi.

Erdoğan 6 kişinin hayatını kaybettiğini 53 kişinin yaralandığını duyurdu.

Erdoğan, şu aşamada olayın terörle ilişkili olup olmadığını bilmediklerini belirtti. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Kesin olarak bu terördür dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, valimin bize aktardığı ilk bilgi burada bir terör kokusu var. Şu an itibarıyla ilk tespitler oradaki kaçışmalar vesaire falan, bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında.”

Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

“16.20 sularında İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırıda vefat eden kardeşlerimize Allahtan rahmet yaralılar acil şifalar diliyorum. Hain saldırının hemen akabinde olay yerine hemen emniyet ve sağlık birimleri sevk edilmiş yaralılarımızın süratle çevredeki hastanelere intikali sağlanmıştır. Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki failleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır. Milletimiz İstiklal Caddesi’ndeki olayın önündeki ve arkasındaki olayın önündeki ve arkasındaki tüm unsurlarıyla ortaya çıkartılarak faillerinin hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsunlar. İstanbul Vali’mizden intikal eden rakam 4’ü olay yeri, 2’si ise hastanelerde olmak üzere 6 vefat söz konusu. Yaralı sayımız ise, 53. Bunun dışında çizikti vs. gibi farklı rakamlar gelebilir. Bu rakam valimizden bizzat aldığım rakamdır. Bunlar üzerinde de hastanelerde gerekli müdahaleler yapılmıştır. Yapılıyor. Kısa zamanda bu vatandaşlarımız da taburcu edilecektir.” dedi.

‘TERÖR KOKUSU VAR’

Sorulan bir soruya cevap veren Erdoğan, Şu an itibariyle ilk incelemelerde, ‘kesin olarak bu terördür’ dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, ilk valimin bize aktardığı bilgi burada bir terör kokusu var. Şu an itibariyle oradaki kaçışmalar falan. Bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında ilk tespitler. Gerek İstanbul Emniyet Müdürümüz, gerek kamera incelemeleri bunlar devam ediyor. Bunların sonunda nihai kararı inşallah vereceğiz” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün saat 16:20 sıralarında patlama meydana gelen İstiklal Caddesi’ne giderek olaya ilişkin bilgi aldı.

Süreci olay yerinde takip eden İmamoğlu, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İstanbul’umuza geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Takdir edersiniz ki süreci şu anda emniyet birimlerimiz ve tabii sağlık birimlerimiz yürütmekte. Biz de içeride, olay yeri incelemesinin yapıldığı bölümde süreci uzaktan takip ettik. Şu an ne yazık ki İstanbul Valimizin de açıkladığı üzere kayıplarımız var, yaralılarımız var. Muhtelif hastanelerde takibi yapılıyor.

‘FARKLI İHTİMALLER ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Farklı ihtimaller üzerinde çalışmalar sürüyor ama bütün bunların açıklama konusundaki yetkilisi emniyet birimlerinin raporlarına göre yapılacaktır. Biz de süreci buradan takip ediyoruz. Milletvekillerimiz ile birlikte olay yerine gittik.

Geçmiş olsun. Bu yarayı sarmak hepimizin sorumluluğu. Hep birlikte bu zor anları aşarız. İstanbulluların gönlü bu anlamda ferah olsun. Hep birlikte aşarız, birlikte hareket etmeliyiz ve birlikte süreci yönetmeliyiz. Bu manada devletimizin hangi kurumu olursa olsun hep birlikte sürece dair sorumluluk alacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Farklı yorumlar var ama şu anda net bir bilgi verebilmemiz mümkün değil.”

FUAT OKTAY’DAN AÇIKLAMA

Patlamaya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Tüm kamera kayıtları inceleniyor. Tanıklarla görüşülüyor. An itibariyle 6 kişiyi kaybetmiş durumdayız. 81 de yaralımız var. Bunlardan ikisinin durumu ağır” dedi. Oktay 81 yaralıdan 39’unun taburcu edildiğini söyledi.

ALTUN’DAN YAYIN YASAĞI SAVUNMASI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 13.11.2022 tarih ve 04181 sayılı yazısı ile yayın yasağı getirildiğini duyurdu.

Altun, açıklamasında şöyle dedi:

“Yayın yasağının amacı toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlara mani olmaktır.

Dezenformatif içeriklere itibar etmeyin

Yaşanan olayla ilgili olarak devletimizin tüm kurum ve kuruluşları hızlı, titiz ve etkin bir şekilde soruşturma yürütmektedir.

Bu süreçte medya kuruluşlarını sorumlu olmaya, sosyal medya kaynaklı dezenformatif içeriklere itibar etmemeye, ilgili kamu otoritelerinin açıklamalarını esas almaya davet ediyoruz.”

EGM: 25 KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) patlamanın ardından paylaşım yapan 25 kişinin tespit edildiğini duyurdu. Sosyal medyada yapılan paylaşımda, “İstanbul Beyoğlu’nda meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 25 hesap tespit edildi” sözlerine yer verildi.

BAKAN YANIK’TAN AÇIKLAMA: ÇALIŞMA ARKADAŞIMIZI VE ÇOCUĞUNU KAYBETTİK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Taksim patlamasında yaşamını yitirenlerden birinin bakanlıkta çalıştığını duyurdu. Sosyal medyada paylaşım yapan Yanık, “Yüreğimiz İstanbul’daki hain saldırıdan gelen acı haberle yandı. Çalışma arkadaşımız Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’i kaybettik. Ailesinin, yakınlarının ve çalışma arkadaşlarımızın başı sağ olsun” sözlerine yer verdi.

BOZDAĞ’DAN AÇIKLAMA: İKİ İHTİMAL VAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının failine ilişkin açıklama yaptı.

A Haber canlı yayınında konuşan Bozdağ, görüntülerden bir kadının tespit edildiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı: “Bir kadın oradaki banklardan birine 40 dakikadan fazla oturuyor, sonra kalkıyor. Kalktıktan 1- 2 dakika sonra patlama meydana geliyor.

İki ihtimal var. Ya o poşet veya çanta onun içinde düzenek var kendi patlıyor ya da uzaktan birisi patlatıyor. Şu anda bunların hepsi inceleniyor. Şu anda o kadınla ilgili tüm veriler inceleniyor. Henüz ismi belli değil. Bütün kayıtlar takip ediliyor, arkadaşlarımız peşindeler.

Bir terör eylemi olduğu değerlendiriliyor. Hangi terör örgütü olduğu yapılan araştırmalar sonucu belli olacak. Olay yerinde parçalar dışında kanaat getirecek bir veri yok.

Bu olay nedeniyle pek çok asılsız haber sosyal medyada dolaşıyor. Bunlara itibar etmemesinde büyük fayda var.”

KOCA: 42 HASTADAN 5’İ HALEN YOĞUN BAKIMDADIR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Taksim patlamasında yaralananlar hakkında bilgi verdi. Koca, şu sözlere yer verdi:

“İstiklal Caddesindeki patlamada yaralanan 81 kişiden 39’u tedavileri tamamlanarak taburcu oldu. Yatırılarak tedavi edilen 42 hastadan 5’i halen yoğun bakımdadır, 2’sinin durumu ciddiyet gösteriyor. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz.”

PATLAMADA YAŞAMINI YİTİREN 5 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Patlamada yaşamını yitiren en az 1’i çocuk 6 kişiden 5’inin kimliği belli oldu.

Odatv’nin haberine göre saldırıda Mukaddes Elif, Adem Topkara, Ecrin Meydan, Yusuf Meydan, Arzu Özsoy yaşamını yitirdi. Bir kişinin ise kimliği belli olmadı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica