Genel

Altılı Masanın Saraçhane Mitinginde İktidar Sesleri

Altılı Masanın Saraçhane Mitinginde İktidar Sesleri

Kimi zaman büyük coşku kimi zaman cılız alkış seslerinin olduğu Saraçhane’deki miting “demokrasi” talebiyle sonlandı. Mitingde sahne kitlenin ortasında kaldı. Ali Babacan’ın Demirtaş için kullandığı sözler en çok alkış alan ifade oldu – akarhaber

Ekrem İmamoğlu’nun hapis cezası alması üzerine Saraçhane’de ardı ardına 2 gün boyunca buluşma gerçekleştirildi. İlk gün yalnızca İstanbulluların katıldığı buluşmanın ikinci gününde, İzmir, Bursa, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli gibi çeşitli kentlerden binlerce insan katıldı.

İmamoğlu’nun yanı sıra Altılı Masa liderlerinin konuşmaları dikkat çekiciydi. Kürsüye çıkan liderlerden Ali Babacan’ın İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın haksızlığa uğradığına dair mesajı alanda en çok alkış alan ifadelerden biri oldu. Liderlerin konuşmalarında kalabalıkta kimi zaman büyük coşku oluştu, kimi zaman ise coşkuyu cılız alkış sesleri eşlik etti.

MİTİNG İÇİN KURULAN SAHNE KİTLENİN ORTASINDA KALDI

Öğle saatlerinde Saraçhane’de toplanmaya başlayan insanları, yoğun güvenlik önlemlerinin yanı sıra kalabalığa hitaben kurulmuş bir sahne ve mitingin takip edilmesi için üç ayrı ekran bekliyordu. Sahnenin sırtı belediye binasına dönüktü. Bir önceki gün yapılan buluşmadaki belediye önü kapatılmış durumdaydı. Saatler ilerledikçe biriken kalabalık polis arama noktasında uzunca beklemek durumunda kaldı. Miting alanına girmek de çıkmak da oldukça güçtü. Mitinge ayrılmış alan saat 16.00’ya yaklaştığında dolunca artık liderler bekleniyordu. Fakat katılım öylesine yoğunlaştı ki konuşma yapılması için kurulan sahne kitlenin ortasında kaldı. Zaman zaman çeşitli noktalarda sıkışmalar yaşandı. Polislerce kapatılan parklara yayılmak isteyince tartışmalar, kısa süreli gerilimler yaşandı. Fenalaşanlar bir köşede kendine gelmeye çalıştı. Daha kötü olanlara sağlık ekipleri müdahale etti.

GENÇLER AZINLIKTAYDI

Basın için kurulan platform da mitingin genel atmosferinden nasibini almıştı. Kalabalık yüzünden fotoğraf yahut video çekmek oldukça güçtü. Etrafta heyecanla mitingi takip edenlerin meraklı gözleri zaman zaman öfkeli dolu bakışlara dönüşüyordu. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu Meral Akşener ve Ekrem İmamoğlu’nun söylediğinin aksine, gençlerden oluşmuyordu. Mitinge katılan gençlerin neredeyse hepsi CHP örgütlerinden oluşuyordu. Kaldırımlarda yahut ayakta bir ağacın altında sohbete dalanlar verilen cezanın Ekrem İmamoğlu’nu güçlendireceğine inandıkları üzerine konuşuyordu. Konuştuğumuz kimi insanlar, İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasını dilerken kimileri ise İstanbul’u yönetmeye devam etmesi gerektiği düşüncesindeydi. En doğru adayın ise Kemal Kılıçdaroğlu olması gerektiğini ifade edenler de vardı.

SAADET PARTİSİ LİDERİ MİTİNGE VEKİLİNİ GÖNDERDİ

Uzun bekleyişin ardından sahneden Ekrem İmamoğlu anonsu yapıldı. Altılı Masa liderleri ile belediye binasından kürsüye beraber yürüyenlerin arasında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yoktu. Onun yerine vekili, Sabri Tekin buluşmaya gelmişti.

DEMİRTAŞ’IN UĞRADIĞI ‘HAKSIZLIK’ MİTİNGDE BÜYÜK ALKIŞ TOPLADI

Saat 17.00’ye yaklaştığında konuşmasını yapmak üzere İmamoğlu sahneye çıktı. Alandaki hemen herkes alkış ve sloganlarla İmamoğlu’na desteğini gösterdi. Objektiflerin sahneye yoğunlaştığı anda “Ekrem başkan” sloganları atıldı. İmamoğlu’nun konuşması mitinge katılanlardan tarafından defalarca sloganlarla kesildi. İmamoğlu konuşurken başlayan yağmura rağmen kalabalık dağılmadı, aynı heyecanı Kemal Kılıçdaroğlu sahneye çıkınca devam ettirdi. Kılıçdaroğlu sahneye çıktığında kalabalık “iktidar” diye bağırmaya başladı. Kılıçdaroğlu sahnede kendisini karşılayan Ekrem İmamoğlu ile tokalaşarak selamlaştı. Ancak daha sonraki konuşmacılardan Meral Akşener ile İmamoğlu sahnede kucaklaşarak selamlaştı. Kılıçdaroğlu’nun ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sahnedeydi. Babacan’ın ilk cümlesi, “Demirtaş’a yapılan hukuksuzluğu reddediyorum” olmuştu. Babacan’ın Demirtaş ifadesi miting alanında büyük bir beğeniyle karşılandı. Babacan’ın konuşmasının geneli İmamoğlu’na göre heyecandan biraz daha uzaktı. Babacan’ı takiben sahneye çıkan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın konuşması kitlede İmamoğlu kadar karşılık bulmadı.

SAADET PARTİLİ TEKİN’İN KONUŞMASI DUYULMAYACAK KADAR AZDI

Sıra Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’na geldiğinde mitingin çeperinde kalanlar yalnızca dinleyici pozisyonundaydı. Davutoğlu’nun en vurgulu ifadeleri cılız bir alkışla karşılık buluyor, kitlenin heyecansızlığı gözle görülüyordu. Davutoğlu, yüksek sesle “insan hakları diyoruz, demokratik hukuk devleti diyoruz” dediğinde neredeyse hiç tepki almıyordu. Ancak Davutoğlu konuşma ritmini sahneden inene kadar kaybetmedi. Kürsü İYİ Parti lideri Meral Akşener’e geldiğinde, alandaki coşku yeniden arttı. İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu’na olduğu gibi Meral Akşener’e de ilgi yoğundu. İmamoğlu’ndan “Ekrem kardeşim” diye bahseden Akşener’in ardından kürsüye Saadet Partisi Başkanvekili Sabri Tekin çıktı. Tekin’in konuşması oldukça heyecansızdı. Saat 18.50’yi gösterirken konuşmasına devam eden Tekin, Karamollaoğlu’nun selamını iletiyordu. Tekin’in konuşması mitingin çeperinde kalanlar tarafından duyulmayacak kadar az ve soluktu. Mitinge gelenler, yağmurun da etkisiyle Tekin konuşurken alandan kitlesel şekilde ayrılmaya başladı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica