Raporlar

Gergerlioğlu, Ahmet Güreşçi’nin gözaltında ölümünü Bakanlara sordu

Gergerlioğlu, Ahmet Güreşçi’nin gözaltında ölümünü Bakanlara sordu

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hatay’da Ahmet Güreşçi isimli vatandaşın 11 Şubat 2023’te gözaltında işkence ve kötü muamele görmesi sonucu hayatını kaybettiği iddialarını soru önergesi ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu – akarhaber

Gergerlioğlu, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Tarafıma iletilen bilgide: “Hatay’da ‘yağmacı’ olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Ahmet Güreşçi, götürüldüğü jandarma karakolunda öldü. Otopside Güreşçi’nin burnunda kırık olduğu ve beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Ahmet Güreşçi (27 Yaşında) ve Sabri Güreşçi (32 yaşında), 11.02.2023 tarihinde Büyükburç mahallesindeki evinden jandarma ekiplerince alınmıştır. Alındığında herhangi bir sağlık sorunları bulunmadığı aktarılmaktadır. Jandarma karakoluna götürülen şahıslardan Ahmet Güreşçi akşam 19.30 civarında karakoldan hastaneye acil olarak götürülmüştür. Ailesi peşinden gidip durumu öğrendiğinde hayatını kaybettiği anlaşılmıştır. Ailenin başvurusu üzerine Av. Erdoğan Akdoğdu (İzmir Barosu) ve Av. Mehdi Zana Akkaya (Mersin Barosu) Altınözü Jandarma Karakolu’nda Sabri Güreşçi ile görüşme yapmışlardır.

Avukat arkadaşlarımızın aktarımı şu şekildedir:

– Gözaltında Sabri Güreşçi ve aynı köyden 4 kişinin daha bulunduğu, Ahmet Güreşçi’nin gözaltında dövülerek öldürüldüğü,

– Görüşme yapılan kişinin kötü durumda olduğu, kaburgalarında kırık, el ve yüzde yara berenin tespit edildiği,

– Kişiye haya burma işkencesi yapıldığı, ıslatarak dövüldükleri, tecavüz tehdidinin olduğu bilgisi aktarılmıştır.

Aynı zamanda gözaltındaki kişilerle görüşme yapan avukatlar da jandarma görevlileri tarafından “sizin de başınıza aynısı gelir” denilerek tehdit edilmişler, Av. Erdoğan Akdoğdu hakkında da delil tespiti yaptığı için tutanak tutulmuştur.

Sabri Güreşçi ve gözaltındaki isimleri tarafımızca henüz tespit edilemeyen diğer 4 kişi ile jandarma karakolunda bulunan meslektaşlarımız ciddi tehdit altında olup, can güvenlikleri yoktur. Öncelikli olarak gözaltında tutulan ve ağır işkenceye maruz kalan kişilerin, başka bir gözaltı birimine naklinin sağlanması için gerekli görüşmelerin yapılmasını ve sürecin takipçisi olunmasını talep ediyoruz.” ifadeleri yer almıştır.

Bu bağlamda;

1- Ahmet Güreşçi ve Sabri Güreşçi kardeşlerin olduğu alana silahlar ateşlenerek girildiği iddiası doğru mudur?

2- Sabri Güreşçi gözaltına alınırken kardeşi Ahmet Güreşçi’nin “Ne oluyor?” demesi üzerine “Senin adın ne?” sorusuna “Ahmet Güreşçi” cevabı üzerine arananlar listesinde olmadığı halde “Sen de gel” denilerek Ahmet Güreşçi’nin de götürüldüğü iddiası doğru mudur?

3- Köylülerin ifadesinde; Güreşçi kardeşlerin ve 4 kişinin araca binerken sapa sağlam oldukları ancak araca bindirilirken dipçiklerle darp edilmeye başlandığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?

4- Sabri Güreşçi’nin “kaburgasının kırık, yüzü gözü dağınık, elleri ayakları şiş, jandarma karakollarında kolunu kaldırmaya hali yok” olduğu iddiası doğru mudur?

5- Ahmet Güreşçi ve diğerlerine “Haya burma işkencesi yapıldığı, ıslatarak dövüldükleri, tecavüz tehdidinin olduğu.” iddiası doğru mudur?

6- Ahmet Güreşçi ve diğerlerine “Makata cop sokma yapıldığı” iddiası doğru mudur?

7- Ahmet Güreşçi’nin ilk otopsisinde “ darpa bağlı burnunun kırık, vücudunda morluklar ve beyninde kanama” tespit edildiği iddiası doğru mudur?

8- Konuyla ilgilenen avukatlara “Sonunuz da bunlar gibi olur” denilerek tehdit edildikleri iddiası doğru mudur?

9- Doktorlara götürülürken otopsi yapılırken kolluk güçlerinin özellikle doktorlara yağma yapmışlardı denilerek otopsi yapılırken tam İstanbul protokolüne uygun hareket edilmediği iddiası doğru mudur?

10- Deprem sonrasında OHAL Deprem sonrasında ilan edilmesi sürecinde kolluk güçlerinin yaşadıkları travma sebebiyle gözaltında kötü muameleye sebep olacak uyguların yaşanmaması için Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?

11- Deprem sonrasında OHAL ilan edilmesi ile kolluk güçlerinin istedikleri gibi davranacakları ve onlardan kimsenin hesap sormayacağı şeklinde bir algı olduğu iddiası doğru mudur?

12- Konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mı? Açılmış bir soruşturma varsa akıbeti ne durumdadır?

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica