Raporlar

Başkan Hürriyet: “Yapılacak Binaları Meslek Odaları Denetlemeli”

Başkan Hürriyet: “Yapılacak Binaları Meslek Odaları Denetlemeli”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin adeta bir milat olduğunu vurgulayarak, “Eskiden meslek odaları denetimi vardı sonradan yasa ile kaldırıldı. Rant kaygılarından dolayı kaldırıldı. İzmit Belediye Meclisine bu konuyu getireceğiz” dedi – akarhaber

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, depremde atılacak somut adımlar, konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Belediye binası 2. Katta bulunan toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Hürriyet, “Kendi belediye binamız ne kadar dayanıklı. Olası bir depremde kullandığımız binalar ayakta kalacak mı? Her kurum önce kendinden başlayarak binalarını şeffaf bir şekilde, cesur bir şekilde elden geçirmeli. Bunu da kamuoyuyla paylaşmalı. Varsa bir risk durumu ona göre hareket etmek gerekiyor. Bizim hizmet binamızda gün içerisinde en az 500 kişi çalışıyor. Bu kullanıcı sayısı hizmet almaya gelen vatandaşlarımızla birlikte bini buluyor” dedi.

“GECE VE GÜNDÜZ SENARYOLARI FARKLI”

Konuşmasının devamında Başkan Hürriyet şu ifadeleri kullandı: “Şu anda bir deprem olsa ve içinde bulunduğumuz bu bina sağlıksız olsa, yıkılsa en az bin insanın enkaz altında kalması demek. İzmit’in nüfusu 367 bin ama günlük nüfusu 1 milyon. Diğer ilçelerden gelen insanlarla birlikte 1 milyon. Birçoğu ya çalışan ya kurumlardan hizmet alan ya da çarşıda dolaşan insanlar. Olası bir deprem gündüz olduğunda farklı bir tablo, gece olduğunda farklı bir tablo ortaya çıkacak. Her şey her iki tabloya göre ele alınmalı.

“YAPI YÜKSEKLİKLERİ REVİZE EDİLMELİ”

Daha sağlıklı zemin değerlerine ulaşabilmek adına sismik haritanın güncellenmesi sağlanarak ve ilçe bazında mikro bölgeleme çalışması yapılarak alt ölçekte sakıncalı alanların yapılaşmaya açılması engellenmeli. Mevcut imar planlarının ve yapılaşmanın bulunduğu sağlıksız zeminlerdeki alanlar gerekirse imar planları, plan kararları ve yapı yükseklikleri bakımından revize edilmeli.

“YAPI RUHSATI AŞAMASI DİKKATLİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Yapı ruhsatı verilme aşamasında zemin değerleri için en uygun statik tedbirler alınmak suretiyle değerlendirme yapılmalıdır. Bu hususta mevzuat değişikliyle zemin çalışmaları da 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkında Kanun ve bu kanuna bağlı yönetmelikler kapsamında denetime tabii tutulmalıdır.

“MİA TEKRAR ELE ALINMALI”

İzmit için en önemli örnek MİA Projesi. Zeminde ciddi sıvılaşma var. MİA tekrar ele alınmalı. Orası ile ilgili tekrar ölçeklendirme yapılmalı. Çarşı, sahil bandı zemin itibari ile tekrar değerlendirilmeli. Mevcut ve yeni yapıların durumu ayrı ayrı ele alınmalı. Yönetmelikte bina yapım sürecinde deprem güvenliğini arttırılması gerekiyor. İmar planı kararı ile yapı geometrisi karşılaştırmalı.

“BİNALAR YAPI DENETİM SİSTEMİNDEN GEÇMELİ”

Depreme dayanıklı yapılar için parametreler olduğu tespit edilirse ilgili kurumlar ile iletişime geçilmeli. Bu süreç bilim kurulunca yönetilmelidir. Deprem yönetmeliği ve yapı denetim sistemi var. Bu yıkılan binaların birçoğu yapı denetim sisteminden geçmeli. Bu binaların birçoğu sözde deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldı. Her şey düzgün yapıldıysa bu binalar neden yıkıldı. Bunlar sorgulanması gereken konular.

“BELLİ BİR AŞAMAYA KADAR BİNALARI GÖRMÜYORUZ”

Belli bir aşamaya gelene kadar ne yazık ki biz binaları görmüyoruz. Temel kontrollerini yapı denetim yapıyor. Daha sonra bize bir rapor veriliyor. Biz de bu rapora dayanarak işleyişi gerçekleştiriyoruz. Yapı denetimciler işini düzgün yapıyor mu? Ya da ustalar veya görevli kişiler, işlerini doğru yapıyor mu? Kötü niyet veya kanunsal boşluklar var mı? Bunlar tekrar gözden geçirilmeli.

“İNŞA BİTTİKTEN SONRA DA TAKİP YAPILMALI”

Üzerinde durduğumuz bir başka önemli konu ise çatı arası katlar, kapalı çıkmalar, asma katlar, bitişik yapılanma gibi yıkılma ile devrilmeyi etkileyecek olayların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Çevre ile barışık yeni yöntemler geliştirilmeli. Üzerine detaylı çalışmamız gereken bir konu. Yapıların inşası bittikten sonra da takibinin yapılması gerekiyor. Bu binada kolon kesildi, bu binada dükkân vardı, bunun için bu bina yıkıldı diye herkes konuşuyor.

“BİNALARA MUAYENE ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ”

Arabalarımızda nasıl muayene sistemi varsa binalarımızda da muayene sistemi olmalı. Binalar için muayene kartı sistemi oluşturulmalı. Bununla ilgili çalışmamızı başlattık. Meclise sunmak adına arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Öncelikle ilk 1 yıl içerisinde, sonrasında da 5 yıllık periyotlar halinde binalara muayene zorunluluğu getirilmesi gerekiyor. Sonradan yapılan işlemler binanın statiğini bozuyor.

GAZ SENSÖRLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Deprem anında binalardaki gaz ve elektrik kaçağını engelleyici sistemler kullanılmalı. Gaz sensörlerinin mutlaka periyodik kontrollerinin yapılması gerekiyor. Müteahhit sisteminin gözden geçirilmesi ve revize edilmesi gerekiyor. Mühendis ve mimarlarının da eğitimlerinin gözden geçirilmesi gerekiyor.

“MESLEK ODALARI DENETLEMELİ”

Bu noktada meslek odalarının denetimi çok önemli. Eskiden meslek odaları denetimi vardı sonradan yasa ile kaldırıldı. Rant kaygılarından dolayı kaldırıldı. İzmit Belediye Meclisine bu konuyu getireceğiz. İzmit’te bundan sonra yapılacak binalar ile ilgili meslek odalarının denetimini sağlamak istiyoruz.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica