Raporlar

Av. Oğuzhan Topalkara: “Dava Konusu Avukatlık Faaliyetleri”

Av. Oğuzhan Topalkara: “Dava Konusu Avukatlık Faaliyetleri”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun YouTube kanalında yönettiği ÖFG TV programına 7 Eylül Çarşamba günü Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu kampüsünde duruşması yapılacak olan çağdaş hukukçuların savunma avukatı Oğuzhan Topalkara konuk oldu

Ocak 2013’te Çağdaş Hukukçular Derneği’ne, Halkın Hukuk Bürosu’na, avukatların ofis ve evlerine yapılan baskınlarla başlayan dava 9. yılına girdi. 22 sanığın olduğu dava sürecinde Selçuk Kozağaçlı 6, Barkın Timtik 5 ve Oya Aslan 2 yıl 9 aydır tutuklu.

Dava konusunun Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu’nun 40 yılı aşkındır yaptığı avukatlık faaliyetleri olduğunu söyleyen Av. Oğuzhan Topalkara: “Savcılığın delilleri meslektaşlarımızın takip ettiği dosyalar. Buna ilişkin Soma Davası, Şemdinli Katliam Davası, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın yargılanması ve onlarca örnek… Bu davaların savunmalarını üstlenmek esas dava konusu” ifadelerinde bulundu.

“TANIKLAR 9 YILDIR MAHKEME HUZURUNDA BEYANDA BULUNMADI”

Suçlamaların delili olarak bir kısım itirafçı tanık ve gizli tanık beyanları ile 2004 ile 2006 yılları arasında Hollanda ve Belçika ülkelerinden ele geçirildiği ve Türkiye’ye getirildiği söylenen ‘örgütsel doküman’ olarak tabir edilen yazışma içerikleri sunulduğunu ifade eden Topalkara 9 yıldır bir tanığın bile mahkeme huzurunda dinlenip beyanda bulunmadığını aktardı.

Dijital materyal iddiasına ilişkin Topalkara şunları söyledi:

“DHKP-C örgütü hakkında yazışmalar bulunuyormuş. İddiaya göre 2005 yılında Türkiye’ye getirilmiş. 17 yıldır hem başka dosyalarda hem bu davada defalarca aleyhimize olan bu delillerin dosyaya önümüze konmasını istedik. Mahkeme 9 yıldır bu delilleri bulamadı, ta ki geçen yılın başındaki ocak ayına kadar. Ocak ayında mahkeme başkanı: “Delilleri bulduk getirdik ve adli tıpa göndereceğiz.” dedi. Adli tıp 6 ay bir şey söyleyemedi. 6 ay sonra 9 sayfadan ibaret rapor gönderdiler elimize. Dijitallerin bir delil olmadığını polisin bir delil çuvalı oluşturduğunu gördük. Dijitalleri ele geçirenlerin sicillerine baktığımızda hepsi, bu dosyanın iddianame savcısı olmak üzere sahte delil ima etmekten hükümlü, aranır ya da firari kişiler! Ceza hukuku anlamında delil durumunun işe yaramayacağı açık lakin mahkemenin tavrını elbette yarın göreceğiz.”

Tutuklama sebeplerinin kaçma şüphesi ve mevcut delil durumu olduğunu belirten Topalkara herhangi bir delili imha etme ve kaçma şüphesinin söz konusu olmadığını ve tahliyenin hukuken zaruri bir hale geldiğini söyledi.

Av. Oğuzhan Topalkara: “Tekrar gerekçesiz, bir şekilde reddedilip hızlı bir şekilde bir son savunma alma çabası olacağı ortada. Beklentimiz mahkemenin bir şekilde taleplerimizi, ne kadar önemli şeyler söylesek te reddedip hızlı bir şekilde hükme gitmesi. Tutukluluk konusunda herhangi bir inceleme yapılacağını düşünmüyoruz, tahliye talebinde bulunacağız ama sanık meslektaşlarımız tahliye talebinde bulunmuyorlar mahkemeye olan inançsızlıklarından dolayı, biz talepte bulunacağız ve pozitif gelişmeler olacağına dair ümidimiz bulunmuyor” ifadelerinde bulundu.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=SRrC2OoAFyw&t=5s

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica