Ekonomi

Başkan Zeytinoğlu, İşgücü ve Cari Denge Verilerini Değerlendirdi

Başkan Zeytinoğlu, İşgücü ve Cari Denge Verilerini Değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Zeytinoğlu, “Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 10.1 olarak açıklandı. Bu oran, geçen yılın temmuz ayının 1.4 puan, haziran ayının ise 0.3 puan gerisinde. Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda; hazirandan temmuza çalışabilir nüfus 75 bin kişi artarken, iş gücüne dahil olmayanlar 337 bin kişi artmış. Asıl izlenmesi gereken toplam çalışan sayısının ise 148 bin kişi azalarak 30 milyon 608 bin kişi olduğunu görüyoruz. Nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

CARİ DENGE RAKAMLARI

T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında cari denge 4 milyar 10 milyon dolar açık verdi. Turizm gelirleri geçen yılın üzerinde gerçekleşmesine rağmen, açıkta ana etken enerji ithalatındaki artışın etkisiyle yükselen dış ticaret açığındaki artış oldu. Temmuz ayında dış ticaret açığı 9.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu kalemde geçen yıla göre 6.2 milyar dolarlık artış var. Hizmetler dengesinin katkısı ise geçen yıla göre 2.3 milyar dolar artarak 5.7 milyar dolar oldu. Bu gelişmelerle, yıllık cari açık temmuz itibariyle 36 milyar 585 milyon dolara yükseldi” diye konuştu. Zeytinoğlu, ağustos ayında da dış ticaret açığındaki artışın cari açığa yansıyacağını ve cari açıktaki yükselişin devam edebileceğini beklediklerini ifade etti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica