Mustafa Göksel

En Kötü Karakterlerin Profesörü “Ahmet Tarık Tekçe”

En Kötü Karakterlerin Profesörü “Ahmet Tarık Tekçe” … Atıf Kaptan, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş ile devam eden yazı dizimin 4. Bölümünde bu hafta bir büyük efsane ustayı sizlere anlatacağım. yorum/haber… Mustafa Göksel

En Kötü Karakterlerin Profesörü “Ahmet Tarık Tekçe”

Arkadaşlar Sinemamızın kötü adamları yazı dizimde sizlerle bu hafta 4. Bölümü kaleme alıyorum. Atıf Kaptan, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş ile devam eden yazı dizimin 4. Bölümünde bu hafta bir büyük efsane ustayı sizlere anlatacağım.

Bu büyük usta Ahmet Tarık Tekçe. Sinemada kısa süre içinde yüzlerce filme imza atan ve genç yaşta kaybettiğimiz büyük usta Tekçe’yi tanıyalım.

Ahmet Tarık Tekçe 15 Aralık 1920’de İstanbul’ da dünyaya geldi. Kökeni Sakarya Adapazarı olsa da İstanbul da doğdu. Çocukluğu ve gençliği İstanbul da geçti. İlk ve orta öğrenimini burada tamamlayarak eğitimine devam etti. Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu.

28 yaşında sinemayla tanıştı

Büyük usta Ahmet Tarık Tekçe Denizyollarının Camialtı Atölyesinde ve Haliç Feneri nüfus memurluğunda çalışmıştır. Adı sonradan ‘Pandispanya’ olan ‘Adalar-Paravan’ adlı bir mizah gazetesi çıkarmıştır. Sinema ile tanışması ve başlangıcı 1948 yılında 28 yaşındayken olmuştur. Tiyatro sanatçısı Nezihe Becerikli ile evlenip ayrıldı. Ayrılığı geçirdiği kaza sonrasında ölümü ile olmuştur.

Tekçe 1952 yılında bir parti başkanı aleyhine yazdığı yazı nedeni ile yaklaşık 1 yıl hapis yattı. Ahmet Tarık Tekçe döneminin en büyük ana ve yardımcı karakter oyuncularından oldu. Büyük usta Ahmet Tarık Tekçe 4 Ekim 1964 tarihinde Karabük’te geçirdiği bir trafik kazası sonrasında yaşamını yitirdi.

Büyük usta Ahmet Tarık Tekçe 1948 ile öldüğü 1964 yılları arasında 16 yılda 300 filmde rol alarak rekor kırdı. Büyük usta Ahmet Tarık Tekçe Aziz Nesin’in de bir kitabına konu olmuştur.

Ahmet Tarık Tekçe kötü adamların en güzeli ve en çok alkış alanı oldu. Büyük usta belki Ana ve yan karakterlerde ağırlıklı olsa da sinemada en heyecanlı çocuk kaçırma ve dayak atma rolleri ile bu rollerin tek adamı oldu. (Yanlış Anlamayın bu rol icabı olan bir şey)

“Kitapsız İlim, Ahmet Tarık Tekçe’siz Film Olmaz”

Hatta sinemada meşhur bir söz ile ekol olmuştur. O dönem ‘Kitapsız İlim, Ahmet Tarık Tekçe’siz Film Olmaz’ sözü Yeşilçam’ın marka bir sloganı olmuştur. ‘Laurel and Hardy’nin Oliver Hardy’sine benzeyen ses tonu ile tam anlamı ile kötülüğe elvermeyen tatlı bir kötü adam profili çizmişti. Çok kötülükler yapmıştır o tombiş haliyle filmlerde ama gerçek hayatında altın kalpli iyilik timsali bir insandır.

Birçok filmlerinde bıçkın İstanbul Türkçesi ile filmlerde efsane jönlere kafa tuttuğu malumdur. Ayhan Işığa, İzzet Günay’a Eşref Kolçak’ a az posta koymamıştır.

Rahmetli Ahmet Tarık Tekçe’nin en korktuğu şey olan Trafik Kazasından olmuştur ölümü. Kısmet buya… 1964 yılında hayatını kaybettiği kazada, aynı arabada Filiz Akın ve Ahmet Tarık Tekçe’nin eşi, Türker İnanoğlu ve Şoförü bulunmakta imiş. Şoför rahatsızlanınca direksiyona Türker İnanoğlu geçmiş ve arabayı kullanırken Safranbolu civarında bir kamyonunun arabaya çarpması ile şoför ve Ahmet Tarık Tekçe hayatını kaybetmiştir.

Yüzlerce filmde sayısız jön ve sanatçı ile ve aktörle kamera karşısına geçen Ahmet Tarık Tekçe’nin en akılda kalan filmi başrol oynadığı 1961 yapımı Toros Canavarı dır. Bu filmde rahmetli Ahmet Tarık Tekçe Atıf Kaptan, Cavidan Dora, Efgan Efekan, Osman Alyanak, Mehmet Ali Akpınar, Ersun Kazançel, Kemal İnci ile birlikte rol almıştır.

Bizde büyük ustaya Yüce Mevlamdan rahmetler diliyoruz. Hepinize bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica